Po bezpośrednich spotkaniach z Wnioskodawcami i obradach, Kapituła w dniu 11 lipca br. podjęła uchwałę dotyczącą przyznania Certyfikatów Marki Lokalnej „SMAK WSI przetrwał w naszych produktach”.
Kapituła Certyfikacji Marki Lokalnej pozytywnie oceniała 26 z 27 złożonych wniosków, przyznając im minimum po 12 punktów (średnia arytmetyczna
z przyznanych punktów przez poszczególnych Członków Kapituły), tym samy przyznała Certyfikat Marki Lokalnej „SMAK WSI przetrwał w naszych produktach”:
Kategoria: Usługa turystyczna
1. VATTENBALL Sp. z o. o. Spółka komandytowa – Wypożyczalnia kajaków
w Uniejowie, na okres 5 lat.
Kategoria: Usługa edukacyjna
2. Stowarzyszenie DOLINA SKRZATÓW – Park Dolina Skrzatów – ścieżka edukacyjna, na okres 5 lat.
3. Ośrodek Szkoleniowo-Jeździecki „De La Sens” Patrycja Czerwonka – Usługi szkoleniowo-jeździeckie w De La Sens, na okres 5 lat.
4. Mariola Jastrzębowska – Warsztaty piekarnicze w Białej, na okres 3 lat.
Kategoria: Usługa gastronomiczna
5. P.H.U. SUMEX Krystyna Łukasik – Restauracja w Hotelu Jan Sander, na okres 5 lat.
6. Gościniec „Nad Wartą” Teresa Krajewska – Restauracja w Gościńca „Nad Wartą”, na okres 5 lat.
Kategoria: Usługa noclegowa
7. Gościniec „Nad Wartą” Teresa Krajewska – Gościniec „Nad Wartą”,
na okres 5 lat.
8. „VANTUR” Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy Marzena Anna Trzmielewska – „VANTUR” Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy, na okres 3 lat.
Kategoria: Produkt spożywczy
9. Masarnia Tradycyjna Adam Dębowski – Kiełbasa wiejska, na okres 5 lat.
10. Prywatne Gospodarstwo Rolno Rybackie w Bełdowie Agrorekreacja – Tadeusz Michaś – Karp Bełdowski, na okres 5 lat.
11. Grażyna Chmielecka „Pasieka wśród brzóz” – Miód wielkokwiatowy,
na okres 5 lat.
12. Ekologiczna Farma Kozia Piastowskie Pola Krystyna Ożadowicz – Ekologiczny ser kozi, na okres 5 lat.
13. Pierogarnia Złote Jabłko, Marceli Chodakowski – Pierogi domowe, na okres 5 lat.
14. Produkcja i sprzedaż hurtowa i detaliczna pieczywa – Andrzej Frajnd – Chałka, na okres 5 lat.
15. Produkcja i sprzedaż hurtowa i detaliczna pieczywa – Andrzej Frajnd – Chleb żytni Staropolski 100%, na okres 5 lat.
16. „ZiBee Pasieka w Woli” Zbigniew Mielczarek – Miód wielokwiatowy, na okres 3 lat.
17. PHU SUMEX Krystyna Łukasik – Miętus smażony, na okres 5 lat.
18. PHU SUMEX Krystyna Łukasik – Zupa rybna, na okres 5 lat.
19. Piekarnia „Kaczeńcowa” Przemysław Klementowski – Chleb żytni 100%
z pełnego przemiału, na okres 5 lat.
20. „NATUREX” Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe Grzegorz Pabjańczyk – Chleb wiejski żytni na zakwasie z pieca ceglanego, na okres 5 lat.
21. „NATUREX” Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe Grzegorz Pabjańczyk – Chleb wiejski żytni razowy na zakwasie z pieca ceglanego, na okres 5 lat.
22. Krzysztof Nowak Pasieka „Nad Stawami” – Miód wielokwiatowy, na okres
5 lat.
Kategoria: Produkt artystyczno-rzemieślniczy
23. Aleksy Matczak – Twórczość Aleksego Matczaka, na okres 5 lat.
Kategoria: Wydarzenie
24. Gmina Uniejów – Uniejowski Festiwal Smaków, na okres 5 lat.
25. Gmina Aleksandrów Łódzki – Festiwal Sztuk Różnych, na okres 5 lat.
26. Gminne Centrum Kultury, Sportu, Turystyki i Rekreacji z/s w Dzierżąznej – Noc Świętojańska w Dzierżąznej, na okres 5 lat.
Zgodnie z Regulaminem, decyzja Kapituły o nadaniu certyfikatu jest ostateczna i od werdyktu Kapituły nie przysługuje odwołanie.
Uroczyste wręczenie Certyfikatów oraz prezentacja Wnioskodawców będą miały miejsce w dniu 15 sierpnia br. w Parzęczewie podczas obchodów 600-lecia Parzęczewa.
Zapraszamy!!