Restauracja „Chata Wuja Toma”
Rodzinna restauracja z długoletnią tradycją, serwująca dania sezonowe z naturalnych produktów, pochodzących zarówno z najbliższej okolicy, jak i z własnych, niewielkich upraw.
Lokal został założony w 1968 r. przez Bożenę i Michała Dąbrowskich, a jego markę stworzył znany i ceniony w wówczas kuchrzmistrz Zygmunt Tymoteusz Oryński. Dzisiaj lokal jest kierowany przez spadkobierców założycieli – Klaudię i Krzysztofa Maryńczaków wraz z synem Maurycym, który jest absolwentem francuskiej szkoły kulinarnej.
Ciekawostką jest to, że nazwa lokalu nie pochodzi – jak by się mogło wydawać – od tytułu znanej powieści autorstwa Harriet Beecher Stowe, ale upamiętnia członka rodziny założycieli lokalu.
W menu restauracji dominuje kuchnia europejska i polska, domowa z autorskimi elementami i fascynacjami z podróży
Restauracja jest dumna z zalewajki z własnymi grzybami (także mrożonymi), sznycla chatka – czyli kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, doskonałych gołąbków i polędwicy. Oferuje także porcje dla dzieci. Do dań można posmakować win chilijskich, francuskich i włoskich.
Klientami restauracji byli ongiś żołnierze z poligonu Brus, a ostatnio ekipa filmowa realizująca odcinki serialu „Komisarz Alex”. Lokal jest znany także wielu łódzkim aktorom, jak również tuzom polskiego sportu. Ale o tym, to już trzeba porozmawiać z właścicielami.
W okresie letnim do dyspozycji gości pozostaje również zielony ogród wokół restauracji.
ul. Sosnowa 11, 95-050 Konstantynów Łódzki
telefon: 42 211 15 40
e-mail: biuro@chatawujatoma.pl