P.P.H.U. Naturex
W miejscowości Biała mieści się piekarnia z długimi tradycjami. To tutaj odbywają się warsztaty, na których można poznać tajemnice wypiekania bułek, rogali i chałki. Chleb na zakwasie jest wyrabiany w piekarni ręcznie, tradycyjną metodą od 1920 r. Każdy bochen powstaje z mąki żytniej, ze zboża mielonego w tradycyjnym młynie. Pieczywo jest wypiekane w ceglanym piecu, opalanym liściastym drewnem, a piekarnia wyrabia kilkaset bochenków chleba wiejskiego tygodniowo. Na kilka dni w tygodniu piekarnia zamienia się w miejsce warsztatów, podczas którym można spróbować swoich sił. W czasie zajęć uczestnicy poznają od podszewki zagadnienia związane z mąką i pieczeniem chleba. Mogą też spróbować miejscowych specjałów, a przy tym doskonale się bawić, wcielając w rolę piekarza, piecowego czy ciastowego.
ul. Spacerowa 8, 95-001 Biała
telefon: 602 748 594
e-mail: biuro@piekarniazbialej.pl