Zalewajka | MLT Magdalena Lewandowska
Choć zalewajkę spotyka się w wielu regionach kraju, to pierwsze wzmianki na jej temat pochodzące z XIX wieku, wskazują okolice Łodzi, jako miejsce powstania zupy. Jej podstawę stanowią drobno pokrojone i ugotowane ziemniaki zalane – stąd nazwa – żurem z zakwasu chlebowego. Dostępność wymienionych produktów spowodowała, że zalewajka była przygotowywana bardzo często i spożywano ją jako jeden z posiłków w ciągu całego dnia. Powstało wiele różnych odmian zupy. Niezmienną przez dziesiątki lat pozostaje jej baza – ziemniaki gotowane w wodzie z przyprawami.
Zalewajka zajmuje szczególną pozycję w menu mojej restauracji o tej samej nazwie. Bazę zupy tworzą ziemniaki pozyskiwane od okolicznych rolników. Oprócz dodatków, tj. wędzone kości, pieczone żebra, czy grzyby, o jakości zupy decyduje zakwas, który jest przygotowywany przeze mnie w „Zalewajce”. Elementy składowe zupy stanowią najwyższej jakości produkty, które poddawane są długotrwałej obróbce, co pozwala na uzyskanie pożądanego efektu końcowego.
Każdorazowe gotowanie zalewajki jest dla mnie niejako obrzędem, który przenosi myślami w czas pozbawiony trosk, natomiast smak zupy przywołuje niezapomniany rodzinny nastrój. Serdecznie zapraszam do jej skosztowania i podzielenia się swoją opinią.