Miód wielokwiatowy | „ZiBee Pasieka w Woli” Zbigniew Mielczarek
Pszczelarstwo to moja pasja. Zaszczepił ją we mnie mój pradziadek, Stanisław Szymczak, który od czasów II wojny światowej prowadził swoją pasiekę w sąsiedniej miejscowości Jeziorko. Do dziś pamiętam, jak wspólnie opiekowaliśmy się pszczołami i pozyskiwaliśmy pyszny miód.
Praca przy ulach i zapewnienie pszczołom odpowiednich warunków do przygotowania miodu jest wyczerpującym, ale dającym pełnię satysfakcji procesem. Stosowane przeze mnie tradycyjne metody hodowli pszczół – w drewnianych ulach leżakach i na klasycznych drewnianych ramkach z węzą z naturalnego wosku pszczelego – przyczyniają się do pozyskania miodu o wyjątkowych walorach smakowych. Powstaje on z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych roślin miododajnych na polach, łąkach, w sadach oraz lasach z dala od wielkich aglomeracji i tras szybkiego ruchu. Jego unikatowe cechy zostały potwierdzone przyznaniem Certyfikatu Marki Lokalnej „SMAK WSI przetrwał w naszych produktach”.
Miód z mojej pasieki jest chętnie jedzony zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jego regularne spożywanie uzupełnia składniki mineralne, wzmacnia odporność i pozytywnie działa na większość układów organizmu człowieka.
„ZiBee Pasieka w Woli” jest pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii. Ponadto spełnia wymogi jakościowe i normy bezpieczeństwa w świetle aktualnie obowiązujących przepisów.