Uniejowski Festiwal Smaków | Gmina Uniejów
Wydarzenie cykliczne, wywodzące się z imprezy kulinarnej o nazwie Gęsi Pipek, podczas której przygotowywano potrawy z gęsiny pochodzącej od lokalnych dostawców, ewoluowała do obecnej formy, która integruje środowisko kulinarne Uniejowa – rolników, restauratorów, a także smakoszy lokalnych produktów. Tworzone na potrzeby udziału w Festiwalu dania są wyrazem kreatywności i fantazji kucharzy, którzy tworzą na talerzach małe dzieła sztuki sięgające do kuchni i trendów niemal z całego świata.Kluczowym elementem każdej edycji Festiwalu, począwszy od roku 2016, jest tzw. motyw przewodni, na bazie którego szefowie kreują własne wariacje potraw o ciekawych nazwach, często nawiązujących do walorów i historii Uniejowa. Motyw przewodni, czyli główny składnik dania i deseru, związany jest z regionem. Wśród nich, do tej pory znalazły się m.in. ryby słodkowodne (z uwagi na płynąca
przez gminę rzekę), grzyby (lasy), miody, owoce, typowe dla naszych sadów, ziemniaki i inne produkty pochodzące z tutejszych upraw. Te z pozoru proste składniki z jednej strony są podstawą do puszczenia wodzy kulinarnych fantazji, a jednoczenie jako element lokalnych zasobów, same w sobie stają się promocją dla regionu.