Chleb żytni Staropolski 100% | Produkcja i sprzedaż hurtowa i detaliczna pieczywa Andrzej Frajnd
Jako piekarz pracuje od 1983 roku, zaczynałem od nauki zawodu. Po 10 latach pracy
w spółdzielni, postanowiłem pracować na własny rachunek. Moja firma powstała w 1999 roku. Razem z żoną wydzierżawiliśmy piekarnię od spółdzielni. Wszystko robiliśmy sami we dwójkę, mając czwórkę małych dzieci. W 2000 roku wykupiliśmy piekarnię na własność. Piekarnia przeszła generalny remont i modernizację, zostali zatrudnieni pracownicy. W 2002 roku wybudowano magazyn wyrobów gotowych, w międzyczasie zakupiono samochody do handlu obwoźnego. Receptura wypieku chleba jest ta sama, niezmiennie do dziś, od wyuczonej 1983 roku od starszych piekarzy, bez sztucznych kwasów, polepszaczy. Dopiero od dwóch lat posiadamy maszynę do wyrobu chleba, wcześniej zakwas i chleb wyrabiany był ręcznie. Pierwszy zaczyn do naszej piekarni dostaliśmy z innej piekarni i od tamtego czasu cały czas robimy chleb z jego wykorzystaniem, czyli już 20 lat. Wykorzystujemy produkty lokalne. Mąkę od lat kupujemy w tym samy Młynie Żytnim w Chociszewie