Chleb wiejski żytni na zakwasie z pieca ceglanego | „NATUREX” Przedsiębiorstwo Produkcyjno- Handlowo-Usługowe Grzegorz Pabjańczyk w spadku

Historia wypieku chleba w miejscowości Biała sięga roku 1903. Receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie drogą ustną. Stąd każdy dom i każda gospodyni wypiekała swój niepowtarzalny chleb. W domu rodzinnym chleb „na niedzielę” wypiekany był w starym piecu chlebowym, zbudowanym z cegły szamotowej. W latach osiemdziesiątych XX wieku dom, w którym znajdował się piec, zburzono, a piec
rozebrano. W roku 2004 wybudowany został nowy piec – na wzór pieca z domu rodzinnego,
z wykorzystaniem starych cegieł szamotowych. Powiększono tylko w małym stopniu rozmiar
pieca, zachowując jednak jego pierwotną zasadę wypalania pieca i technikę wypieku chleba. Duch starych czasów został więc zachowany. Obecnie w piekarni firmy „NATUREX” wypieka się około 180 bochenków tygodniowo. Chleb wiejski żytni na zakwasie z pieca ceglanego wpisany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów
Tradycyjnych.

ul. Spacerowa 8, Biała
+ 48 512 055 250